BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | NTD2104 | ||||||||
Ders İsmi: | Gıda Mikrobiyolojisi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | İngilizce | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Must Course | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi ZEYNEP TACER CABA |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin temel amacı yiyeceklerdeki mikroorganizmaların doğası, fizyolojisi ve kendi aralarındaki etkileşimlerinin ürün kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini tanımlamaktır. |
Dersin İçeriği: | Yiyecek kaynaklı hastalıklar ve bu hastalıklara neden olan mikroorganizmalar, laboratuar yöntemleri ile bu mikroorganizmaların tanımlama yöntemleri, kritik kontrol noktalarında tehlike analizi uygulamaları, besin işleme yöntemlerinin yiyeceğin mikroflorasına etkileri ve yiyeceklerin bozulmasının önlenmesi yöntemleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Gıda mikrobiyolojisine giriş, yiyeceklerdeki mikroorganizma türleri ve kaynakları | |
2) | Yiyeceklerdeki mikroorganizmaların izolasyonu ve sayımı yöntemleri | |
3) | Yiyeceklerdeki mikroorganizmaların büyümesini ve hayatta kalmalarını etkileyen faktörler: intrinsik faktörler, ekstrinsik faktörler, faktörler arası etkileşimler | |
4) | Yiyeceklerdeki mikroorganizmaların kontrol edilmesi (yüksek sıcaklıkla muamele, düşük sıcaklıkta koruma, fermentasyon, kimyasallar aracılığıyla koruma, ışınlama) | |
5) | Yiyeceklerdeki mikroorganizmaların kontrol edilmesi (yüksek sıcaklıkla muamele, düşük sıcaklıkta koruma, fermentasyon, kimyasallar aracılığıyla koruma, ışınlama) | |
6) | Yiyecek kaynaklı intoksikasyonlar ve toksiko-infeksiyonlar (S. aureus, B. Cereus, C. Botulinum, C. perfringens) | |
7) | Yiyecek kaynaklı infeksiyonlar (Salmonella, Listeria, Campylobacter, Yersinia, E. coli) | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Besin güvenliği için indikatör mikroorganizmalar ve mikrobiyolojik kriterler | |
10) | Yiyecek kaynaklı paraziter hastalık etkenleri | |
11) | Yiyecek kaynaklı viral hastalık etkenleri, küfler ve prionlar | |
12) | Besinlerde mikrobiyolojik muayene yöntemleri | |
13) | Besinlerde mikrobiyolojik kalite kontrolü | |
14) | Ders Değerlendirme |
Ders Notları / Kitaplar: | Haftalık olarak verilecektir. / Course notes will be distributed weekly by the instructor of the course. |
Diğer Kaynaklar: | Food Microbiology; An Introduction; Thomas J. Montville Karl R. Matthews. 2005. 1st ed. ASM Press, Washington DC. ISB 1-55581-308-9 Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers, 2001, Edited by Michael P. Doyle, Larry R. Beuchat, and Thomas J. Montville, 2nd edition, |
Ders Öğrenme Kazanımları | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |||||||||||
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |||||||||||
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |||||||||||
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |||||||||||
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |||||||||||
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |||||||||||
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |||||||||||
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |||||||||||
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |||||||||||
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |||||||||||
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |||||||||||
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 2 |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 2 |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 3 |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 3 |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 2 |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 4 |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 4 |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 3 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 4 |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 4 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 5 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Küçük Sınavlar | 1 | % 10 |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 13 | 2 | 26 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 5 | 65 |
Ödevler | 1 | 5 | 5 |
Küçük Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 99 |