Dersin Amacı: |
Bu derste öğrenciler biyomalzemeleri öğrenecek, genel kimya prensiplerini anlayacak, biyomalzemeler ve doku mühendisliğindeki zorluklarla başa çıkmak için mühendislik becerilerini nasıl kullanacaklarını öğrenecek, biyomalzeme türlerini, malzemeler ve vücut arasındaki etkileşimleri, üretim tekniklerini ve gelecekteki eğilimleri öğreneceklerdir. |
Dersin İçeriği: |
Biyomalzeme biliminin temel kavramları, metaller, seramikler, polimerler ve kompozit biyomalzemelerin yapısı, biyouyumluluk, biyomalzemelerin korozyonu ve bozunması, biyomalzemelerin yüzey özelllikleri. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Introduction to biomaterials
Materials for biomedical applications |
Ders Programını okuyun. Metin ve referans kitaplarındaki bu bölümleri okuyun |
2) |
Biyomalzemelerin kimyasal yapısı |
Bu bölümleri metin ve referans kitaplarından okuyun |
3) |
Biyomalzemelerin kimyasal yapısı, devam |
Bu bölümleri metin ve referans kitaplarından okuyun |
4) |
Biyomalzemelerin fiziksel özellikleri |
Bu bölümleri metin ve referans kitaplarından okuyun |
5) |
Biyomalzemelerin mekanik özellikleri |
Bu bölümleri metin ve referans kitaplarından okuyun |
6) |
Biyomateryal bozunması
Biyomateryal işleme |
Bu bölümleri metin ve referans kitaplarından okuyun |
7) |
Biyomalzemelerin yüzey özellikleri |
Bu bölümleri metin ve referans kitaplarından okuyun |
8) |
Biyomalzemeler ile protein etkileşimleri - Bölüm 1 |
Bu bölümleri metin ve referans kitaplarından okuyun |
9) |
Biyomalzemeler ile protein etkileşimleri - Bölüm 2 |
Bu bölümleri metin ve referans kitaplarından okuyun |
10) |
Biyomalzemeler ile hücre etkileşimi |
Bu bölümleri metin ve referans kitaplarından okuyun |
11) |
Biyomateryal implantasyonu ve akut inflamasyon.
Yara iyileşmesi ve biyomateryallerin varlığı. |
Bu bölümleri metin ve referans kitaplarından okuyun |
12) |
Biyomateryallere karşı bağışıklık tepkisi.
Biyomalzemeler ve tromboz. |
Bu bölümleri metin ve referans kitaplarından okuyun |
13) |
Enfeksiyon, tümör oluşumu ve biyomalzemelerin kalsifikasyonu |
Bu bölümleri metin ve referans kitaplarından okuyun |
14) |
Dönem projesi sunumları |
Araştırma ve sunum hazırlığı |
Ders Notları / Kitaplar: |
• Biomaterials, The Intersection of Biology and Materials Science by Temenoff and Mikos, 2nd ed., Pearson, 2022.
• Biomaterials Science: An Introduction to Materials in Medicine, Rattner BD, Hoffman AS, Schoen FJ, and Lemons JE, 4th ed., Elsevier Academic Press, San Diego, CA, 2020.
|
Diğer Kaynaklar: |
• Biomaterials, an Introduction by Park and Lakes, Springer, Third ed., 2007.
• Biomaterials, Principles and Applications, Park JB, Bronzino JD, CRC Press 2003.
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. |
|
2) |
Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. |
|
3) |
Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. |
|
4) |
Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. |
|
5) |
Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. |
|
6) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. |
|
7) |
Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. |
|
8) |
Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. |
|
9) |
Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. |
|
10) |
Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. |
|
11) |
Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. |
|
12) |
Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |
|